Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-28@20:00:34 GMT

مناسبت های مذهبی جلوه‌گاه شعر آیینی است

تاریخ انتشار: ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۷۲۱۶۷۹

مناسبت های مذهبی جلوه‌گاه شعر آیینی است

پروانی با بیان اینکه اوج هنر بسیاری از هنرمندان در مناسبت های مذهبی بوده است، گفت: اوج شعر محتشم کاشانی در محرم بود و اذان خاص موذن زاده در ماه مبارک رمضان خلق شد.

«دکتر ناصر پروانی» در پاسخ به تاثیرگذاری ماه مبارک رمضان بر شعر و ادبیات فارسی به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان گفت: بزرگان ادبیات و بسیاری از شاعران نام آور ما  همچون سعدی و حافظ ، مسلمان بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نتیجه مناسبت ها، شرایط و فضای دینی تاثیر بسزایی بر روی فضای فکری و نوشتاری آنها گذاشت. چند آیتم در فضای دینی وجود دارد که از آن جمله می توان به ماه مبارک رمضان ، ماه محرم و اعیاد مذهبی اشاره کرد. هر یک از مناسبت های مذهبی تاثیرگذاری ویژه ای بر روی شاعران و نویسندگان دارند.

 

این شاعر و نویسنده با بیان اینکه اوج شعر بسیاری از شاعران در مناسبت های خاص مذهبی بوده است، عنوان کرد: اوج شعر محتشم کاشانی در محرم بوده است. مناسبت های مذهبی یک جلوه و کلاس آموزشی خیلی خوب برای شعر آیینی ماست. شعر و محصولات ادبی به نوعی محصول نگاه و تفکر ماست. نوع تفکر و نگاه ما در شرایط مختلف، متفاوت است.

 

وی با اشاره به اینکه از چند بعد می توان به تاثیرگذاری مناسبت های مذهبی در شعر و ادبیات نگاه کرد، افزود: فضای شهرها در ماه مبارک رمضان بیشتر رنگ خدایی می گیرد. بسیاری از کارهایی که مردم انجام می دادند در ماه مبارک رمضان با احتیاط انجام می دهند و برخی از کارها را انجام نمی دهند. در این ماه مبارک نوعی احتیاط و مراقبه در انجام کارها به وجود می آید. بریدن از بسیاری از کارها، فضای ذهنی را عوض می کند. زمان و مناسبت ها بر نوع نگاه ما اثر دارد.

 

پروانی اظهار داشت: یک بحث عظیم در ماه مبارک رمضان سحر است که در مفاهیم تاریخی و ادبی ما بسیار اثرگذار است. گفته شده که بی سحر بی خبر است. بسیاری از مکاشفات و ارتباطات خاص بین انسان و خدا در سحر اتفاق می افتد. در ماه مبارک رمضان، سحر جلوه خاصی پیدا می کند. تمام مسلمانان در سحر بیدار می شوند، به عبادت و صحبت با خدا می پردازند. حتی همین گذشتن از خواب برای ارتباط با خدا بر روی ذهن و روان اثر می گذارد. شعر و ادبیات چیست به جز تراوشات ذهنی. پس در ماه مبارک رمضان از بعد زمانی و مکانی خوراک متفاوت به ذهن می دهیم و تراوشات ذهنی متفاوت می شود.

 

این شاعر و نویسنده با بیان اینکه ماه مبارک رمضان به شاعر نوع خاصی تفکر هدیه می دهد، تصریح کرد: از نظر دینی بریدن ها و کنار گذاشتن برخی امور، چشمه های رحمت الهی را در ذهن و زبان ما جاری می کند. اگر می خواهیم به شهود و مکاشفات برسیم، باید یک سری روزمرگی های مباح را کنار بگذاریم ، مراقبه خاص و احتیاط در کارهایمان داشته باشیم. در این ماه از بسیاری از چیزهای عادی مانند خوردن و آشامیدن صرف نظر می کنیم. بدین ترتیب ماه مبارک رمضان اثر وضعی بر روی ذهن افراد می گذارد و چشمه های رحمت الهی در ذهن باز می شود.

 

وی با اشاره به گسترش قرآن کریم در جامعه در ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: قرآن کریم چشمه همه علوم و نور است و نزدیکی به قرآن تنها این نیست که آن را بخوانیم. فضای جامعه اسلامی ما در ماه مبارک رمضان قرآنی می شود زیرا قرآن بیشتر رواج پیدا می کند؛ حتی این فضا در نمازهای ظهر در ادارات و سازمانها اثر می گذارد. در ماه مبارک رمضان به نوعی اهمیت به قرآن و رنگ و بوی قرآن بیشتر می شود. در خانه همه افراد به نوعی با قرآن مانوس می شوند. همین نزدیکی و لمس بیشتر قرآن و در مجاورت قرار گرفتن آن باعث تغییر نگاه می شود. نوای خاص اذان مرحوم موذن زاده به عنوان یکی از مخلوقات هنری بسیار زیبا و یکی از ماندگارترین صوت ها در 50 سال گذشته در ماه مبارک رمضان اتفاق افتاد. ایشان با زبان روزه این اذان را گفتند که جزو آثار هنری ماندگار شد.

 

پروانی که کتابهایی همچون تابوت دخترانه، تهمت مستجاب، سایه عاشقی، یک کوزه پر از احساس و دو فنجان غزل را نوشته است، خاطرنشان کرد: اگر از بعد زیبایی شناسی به قرآن کریم نگاه کنیم، می بینیم که یک اثر ادبی فاخر است که نمونه آن را نداریم. زیباترین توازن، کنایه، اشارات و در کل صنایع ادبی را می توانیم در قرآن ببینیم. هر صنعت ادبی که امروزه در موردش کتاب نوشتیم در قرآن کریم وجود دارد. وقتی یک استاد ادبیات فارسی، شاعر و نویسنده قرآن کریم را می خواند، متوجه تبلور صنایع ادبی در قرآن می شود. احسن القصص یعنی قصه یوسف پیامبر به زیبایی تمام در قرآن نقل شده است. بدین ترتیب می بینیم که قرآن کتاب مقدس و یک گنجینه عرفانی و ادبی است. مجاورت با قرآن بر روی همه نویسندگان، نقاشان، فیلمسازان و در کل هنرمندان ما تاثیرگذار است.

 

این نویسنده و شاعر بیان کرد: بسیاری از نمایشگاه های فرهنگی و هنری به مناسبت ماه مبارک رمضان برگزار می شود. نمایشگاه هایی با عنوان افطار تا سحر داریم که باعث پویایی بیشتر فضای فرهنگی جامعه می شود. علاوه بر این، ماه مبارک رمضان باعث می شود به یک سری مفاهیم طبیعی که در روزمرگی ها توجه نمی کنیم مانند زیبایی غروب توجه کنیم. بدین ترتیب ماه رمضان ذهن ها به سمت تفکر می برد. ما به زیبایی های نیمه شب و سحرگاه توجه نمی کنیم اما ماه مبارک رمضان توجه ما را به این زیبایی های جلب می کند. به خاطر دستورات دینی ما می توانیم یک دید متفاوت، برداشت متفاوت ذهنی و توشه قوی تر و پربار تری از ماه مبارک رمضان داشته باشیم.

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: رمضان و شعر مریم داوری شعر و ادبیات ماه مبارک رمضان ماه مبارک رمضان مناسبت های مذهبی قرآن کریم مناسبت ها بر روی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۷۲۱۶۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تبریک روز جهانی طراح و گرافیک + متن و پوستر World Graphics Day

پیام تبریک روز جهانی گرافیست و طراح با عکس نوشته، اس ام اس، شعر، مسیج، پوستر، متن های زیبا و تبریک رسمی در ۸ اردیبهشت به گرافیست ها و طراحان ارسال می‌شود.

به گزارش ایمنا، گرافیک یا ارتباطات بصری بخشی از هنرهای تجسمی است که کاربردهای متفاوتی دارد. گرافیک یا به عبارت دقیق‌تر طراحی گرافیک به معنای استفاده از تکنیک‌های مختلف برای خلق آثار دو بعدی بر روی سطوح مختلف مانند کاغذ، دیوار، بوم، فلز، چوب، پارچه، پلاستیک، سنگ، مانیتور کامپیوتر و غیره است.

تاریخ روز جهانی طراح و گرافیک روز جهانی گرافیک یا روز گرافیست در تقویم جهانی برابر با ۲۷ آپریل ۲۰۲۴ و در تقویم شمسی برابر با ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ است. گرافیک چیست؟

گرافیک در واقع نوعی هنر تجسمی است که تاریخچه پیدایش آن به زمان‌های قدیم و دوره غار نشینی بازمی‌گردد. انسان‌های نخستین در آن زمان برای برقراری ارتباط با یکدیگر از روش ترسیم اشکال مختلف بر روی دیوارها استفاده می‌کردند تا بدین طریق بتوانند منظور خود را به یکدیگر منتقل کنند. اما با گذشت زمان، این ترسیم شکل‌های ساده و ابتدایی جای خود را به اثرات هنری فاخر دادند و به تدریج استفاده از ابزارآلات مختلف، رنگ‌ها و اشکال گوناگون موجب پیدایش هنری جدید به نام گرافیک شد که امروزه برخی افراد آن را با نقاشی اشتباه می‌گیرند در حالی که این دو تفاوت‌های اساسی با یکدیگر دارند. گرافیک برگرفته از واژه یونانی «graphikos» و به معنای طرح زدن و یا طراحی است که به دو شکل گرافیک سنتی و مدرن وجود دارد. گرافیک سنتی شامل خطاطی، کنده کاری و نقاشی، شیشه‌گری و سایر صنایع دستی است اما گرافیک مدرن به مفاهیم نوین برقراری ارتباط و انتقال پیام تصویری به مخاطب اشاره دارد که شامل طراحی لوگو، پوستر، صفحات وب، نشریه‌ها، مجلات، تیزرهای تبلیغاتی و غیره است. گرافیک مدرن در واقع به معنای خلق یک اثر هنری است که بتواند از طریق تصویر، مفهومی را به مخاطب منتقل کند.

گرافیست یک رشته نیست

یک سبک زندگیست

گرافیک

یعنی احساس

یعنی زندگی

یعنی عشق

روز گرافیست مبارک باد

اسم‌مان گرافیست است…

ما قرار است

برای جهان، ترکیب بندی جدیدی بزنیم…

که از میان اِتودهایمان یکی تأیید شود

و ما جهان را

جور تازه‌ای اجرا کنیم

روز گرافیست مبارک باد

گرافیک یعنی ساختن یک رنگ تازه برای اتمسفری که توش نفس می‌کشی

روز جهانی گرافیک را به همه هنرمندانی که با هنر و تخصص خود دنیا را زیباتر می‌کنند تبریک می‌گوئیم

دنیا آن قدر وسیع است که برای همه مخلوقات جایی باشد، پس به جای آن‌که جای کسی را بگیریم، تلاش کنیم جای واقعی خود را بیابیم.

روز گرافیست بر همه طراحان جهان تبریک و تهنیت باد

گرافیست‌های عزیز؛ زیبا آفرینان خوش ذوق خوش دست و خوش نگار...

روزتون مبارک

هنر نه زبان می‌شناسد نه مکان هنر مادر تمام زبان‌هاست.

روز جهانی گرافیک مبارک باد

گرافیست یعنی کار مجانی به خاطر دل یعنی تعریف … توضیح … توصیف، نقد، حرف…

گرافیک یعنی کاغذ شطرنجی و پوستی، یعنی اتود زدن … براده‌های پاک کن

روز گرافیک بر شما گرافیست کار عزیز مبارک باد

گرافیست یعنی انگیزه مخلوط کردن رنگ‌های روشن با تیره … روپوش بلند رنگی … لباس‌های دوست داشتنی لک دار...

روز جهانی گرافیک مبارک باد

گرافیست محدودیت نمی‌شناسد

جهانی خلق می‌کند به وسعت رؤیای انسان

نادیدنی‌ها را دیدنی و ناممکن را ممکن می‌کند

روز گرافیست مبارک

تو انگار خوب می‌دانستی که وقتش است

وقتِ آنکه بیایی و به دنیای اینجانب رنگِ معاش بپاشی

می‌دانستی که دیگر وقت آن است که ناراحتی‌هایم به سفری به دور و دراز بروند و معنا خوشحالی را بیش‌تر از هرکس دیگری بفهمم

روز جهانی گرافیست خوش یمن

گرافیست یعنی شب زنده داری، گرسنگی، کار و موسیقی تا سپیده صبح...

گرافیست یعنی مغازه‌های لوازم تحریر و لیست وسایل مورد نیاز کارگاه تصویرسازی...

گرافیست یعنی تخته شاسی، مداد، تیغ، کاغذ آچار، گرمای میز نور، خورده‌های نوک تیز کاغذ...

گرافیست یعنی راپید، کاغذ گلاسه، مقوا، گواش و مداد رنگی...

گرافیست یعنی کشیدن و هاشور زدن کوزه‌های قد و نیم قد...

گرافیست یعنی کار گروهی و خش خش مداد…

روز گرافیک بر شما گرافیست کار عزیز مبارک

گرافیست یعنی ده بارم کارِت خراب بشه، باید دوباره انجامش بدی.

روز جهانی گرافیک مبارک باد

گرافیست یعنی کشیدن و هاشور زدن کوزه‌های قد و نیم قد… د. گرافیست یعنی کارگروهی و خش خش مداد.

روز جهانی گرافیک مبارک باد

کمتر از بقیه بخواب، بیشتر از بقیه تلاش کن

کمتر از بقیه تفریح کن، بیشتر از بقیه سختی بکش

حرفاتو تو طرح هات بزن

صدای کسایی شو که صدایی ندارند

رویاهاتو توطرح هات بکش

به محیط اطرافت طوری نگاه کن که بقیه نگاه نمی‌کنند

روز جهانی گرافیست مبارکِ همه رفقای هنرمندم

خوب در نقشت فرو برو و به عنوان یک طراح و هنرمند ماهر زندگی‌ات را طوری بساز که وقتی دیگران به اثرت می‌نگرند به تو غبطه خورند و از تو به عنوان الگوی خود در هنر زندگی یاد نمایند.

روز جهانی گرافیست به همه گرافیست‌های هنرمند تهنیت باد

گرافیست یعنی تخته شاسی، مداد، تیغ، کاغذ آچار، گرمای میز نور، خورده‌های نوک تیز کاغذ

گرافیست یعنی شب تا صبح بیداری، گرسنگی و کار و موسیقی تا سپیده صبح

گرافیست یعنی بوی حلال رنگ‌ها و آب و قلم و تنالیته‌های رنگی و کاغذ و پالت کثیف

روز جهانی گرافیک مبارک باد

کد خبر 746831

دیگر خبرها

  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • اختتامیه مسابقات فوتسال جام رمضان در هیرمند
  • مورایس: با افتخار یک مسلمان هستم
  • ۵۵ درصد از واحد‌های فرسوده در بافت‌های تاریخی قرار دارند
  • مورایس: با افتخار یک مسلمان هستم + فیلم
  • رخ نمایی رنگین کمان در آسمان شهرکرد پس از بارش باران + فیلم
  • مسابقات جام رمضان تنیس روی میز بانوان در سمنان پایان یافت
  • تقدیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سریال «رستگاری»
  • تبریک روز جهانی طراح و گرافیک + متن و پوستر World Graphics Day